Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5. Hát jó. Belefogok.

2018.01.20

A szófogadó nagylány teljesítette Keresztmama óhaját, és esti tagozaton elvégezte a Közgazdasági Technikumot. Két évig tartott, – ha jól emlékszem hetenként egy napon. Azért két esztendő, mert az érettségim már megvolt, itt csak a szaktantárgyakat kellett „magamévá tenni”, nyögve-nyelve, nem kedvelve. Nagyon nem értettem az egészet, pedig akkor már gépkönyvelő poszton voltam. Az iskolában sosem azt tanítják, amit csinálni fogok, hanem az ezektől teljesen távol álló szükségtelen marhaságokat. Annyira nem ment, hogy Keresztanyám megint korrepetitort keresett nekem, aki jobban el tudta magyarázni, hogy mi a tennivaló.

Vizsgák előtt kaptam szabadnapokat, tanuljak csak. Volt olyan este, hogy az ágyban magoltam be, amit kellett, miközben arra ébredtem, hogy elaludtam. Szóval „érdekfeszítő” szakma. Hogy fogom én ezt bírni. Nem szerettem.

Ez 1971-ben volt, akkor végeztem az első osztályt.

Edzésre szorgalmasan jártam, az el nem maradhatott. Az edzőnőmmel üzenetet kaptam, a középiskolai tornatanárnőmtől, arról szólt, hogy „kisegítő táncost keres a Színház. Jelentkezz!”

Megrémültem. Hát a táncot már abbahagytam elég régen. Ha ott még próbafelvétel is lesz, égni fogok.

Sokáig gondolkoztam. Csábított az ajánlat, de valóban szorongtam is. Végigszaladt bennem a régi emlék, amikor 8 évesen színpadon voltam. Micsoda érzés, amikor megtapsolnak. Keresztanyám nem lelkesedett.

De hiszen csak kisegítőnek megyek – ha megfelelek – mondtam. Jaj nekem.....

pc251739.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bedezsuzsa@bedestan.hu

(bede zsuzsa, 2018.02.03 16:25)

Igen, Zsuzsa. Margó néni volt a tornatanár, (mindig labdázni kellett, mert ő kézilabdás volt, ha jól emlékszem.) Engem mindig felmentett, elküldött a felemás korláthoz, vagy a gerendához, mert én nagyon nem bírtam a labdajátékokat.
Édesanyád volt az edző, és ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy a színházban táncos hiány van. Te abban az évben dobbantottál, szerintem úgy jutott nekem hely. Köszi, hogy itt jártál

Re: bedezsuzsa@bedestan.hu

(bede zsuzsa, 2018.02.04 11:36)

igen, én 1972 őszétől lettem a Duna Művészegyüttes tagja. Az edzésekről vannak közös emlékeim, a színházi időből nincs, pedig a Hawai rózsája fotón már te is ott vagy és még én is. Nekem is Margó néni volt a tanárom.

bedezsuzsa@bedestan.hu

(bede zsuzsa, 2018.02.03 16:00)

Margó néni volt a gimis tanárod vagy anyukám? Torna edzésre jártunk együtt is, ugye jól emlékszem?

ludvignebori@gmail.com

(Ludvigné Móricz Borbála, 2018.01.21 21:40)

A középiskolai tanárnőd látta benned a tehetséget, milyen jó, hogy üzent Neked! Keresztanyud is csak jót akart, hogy meg tudj állni a saját lábadon! A kettő nem zárta ki egymást és így volt jó!

katalin.sebestyen@freemail.hu

(Sebestyén Katalin, 2018.01.21 10:56)

Tanulóból lesz a mester!

baranyipalne@citromail.hu

(Baranyi Pálné, 2018.01.20 08:42)

Köszönöm, hogy újra meglátogattál. Puszi

baranyipalne@citromail.hu

(Baranyi Pálné, 2018.01.20 08:24)

Köszönöm a történetet.