Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Munkára fel

2018.01.06

Keresztanyám mindenképpen szakmát akart a kezembe adni, de nekem nem volt hozzá kedvem.

„Akkor keressünk állást neked” – mondta.

És napokon, heteken keresztül keresgéltünk. Amikor rátaláltunk az Olajkutató laborra, az Egyetem városban. Ma külön épületben van. El sem tudtam képzelni, mit keresek én ott? (mint említettem, a kémia sem volt a kedvencem) Csak kipróbálom, – gondoltam, és vártam a munkabeosztást. Mit kell csinálni?

Átmenetileg az irodában kezdtem, nem tudtak még más helyet biztosítani nekem. Hát az dögunalom volt, füzeteket margózni, meg ilyen-olyan irodai dolgok. Én örökmozgó voltam, nekem való egy iroda? Néhány nap után átkerültem a laborba. No, ott néztem rendesen. Jaj nekem. A munkám, sok laboráns között én lettem a kis segéd. Olajfeszültséget kellett méregetnem, egy „herkentyűvel”. Ez nem volt folyamatos, olyan 10-15 percenként kellett mérni. Ezalatt cigiztem, – sajnos már egy éve dohányoztam, szülői engedéllyel. Nemigen lett volna etikus csak úgy eltiltani a dohányzástól, tekintettel arra, hogy a család összes tagja fújta a füstöt. Naná! Nagypapámnak trafikja volt. Szóval, egyszer nem léptem ki a folyosóra, és éppen a kuka felett álltam, ahol a belepotyogott egy szikra, ami lángra gyújtotta a kukába eldobott olajos vattát. Jól begyulladtam én is. Többé ilyet nem tettem. A főnök meg sem tudta.

Annyira jó csapat volt, belejöttem a munkámba, és bármeddig maradtam volna szívesen. Naná! 18 éves voltam, és sok egyetemista fiú is dolgozott ott, gondolom a szakmájukhoz kellett a gyakorlat.

Egy kedves hölgy tanított, hogyan kell végezni ezt a feladatot. Ez a kedves hölgy lett az első barátnőm, noha közel húsz évvel volt idősebb tőlem. A kapcsolatot ma is tartjuk.

Otthon mindig áradoztam Keresztanyámnak, hogy milyen klassz munkahelyet találtunk.

600 forintos bérrel indultam itt, első fizetésemből pedig Keresztanyámnak azonnal

vettem egy Szokol rádiót.

1980_sokol403.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

katalin.sebestyen@freemail.hu

(Sebestyén Katalin, 2018.01.08 11:00)

.....ez is sok mindent elárul Rólad,az első fizetésből ajándék Keresztmamának,szép!

baranyipalne@citromail.hu

(Baranyi Pálné, 2018.01.06 14:34)

Aranyérmes lettél megint. Nagyon fürge és szorgalmas vagy. Köszönöm szépen a látogatást, Abban is van igazság, amit te fejtettél ki.
Puszillak

baranyipalne@citromail.hu

(Baranyi Pálné, 2018.01.06 11:28)

Nem csodálom hogy hálával emlékszel a keresztmamádra.Életre nevelt.
Ugye hogy az idő is szépít,még arra is jó szívvel emlékezünk vissza amit egyébként nem nagy lelkesedéssel csináltunk először.
Tetszett.Puszillak.